Ilık karışım asfalt teknolojileri (WMA): geleneksel sıcak asfalt tekniklerine bir alternatif…
Sıcak-karışım asfaltın ünü ve çok yönlülüğü günümüzde yaygın bir şekilde bilinmektedir, fakat yine de asfalt dünyasında alternatif çözümlere hala yer vardır.
“Ilık” çözümler – son ürün ısısı 100°C-130°C arası olan – daha düşük enerji tüketimi ve sera gazı salınımı gibi faydalarının yanı sıra geleneksel asfalta denk performansı ile rekabet edebilecek durumdadır.
Katı ve sıvı ek maddeleri ve sıralı kaplama teknikleri gibi farklı teknolojilerin gelişmesinden yıllar sonra, köpüklü bitüme dayanan formüller kolay uygulanabilirliği ve hızlı sonuçlar elde etmeyi sağladığı için yol mütahitlerinin büyük bir kısmı tarafından tercih edilir hale gelmiştir.
Katkı maddelerine bağlı çözümler, agrega-kaplama derecesinin çeşitli yollarla düşürülmesine olanak sağlamaktadır. Örneğin; viskoziteyi azaltmak için bitümün kimyasal özellikleri modifiye edilerek, verilen ısıda az miktarda su bırakılarak ya da köpük etkisi yaratılarak ılık karışım asfalt elde edilebilmektedir.
Katı ilaveler
Katı katkı maddeleri toz ya da fiber formunda olabilmektedirler. Katı katkı maddeleri paketlenip torbalara koyulduktan sonra doğrudan miksere boşaltılabilirler. Ambalajsız ya da big-bag’ler ile tedarik edildiklerinde ise; önce ayrılmış silolarda depolanırlar, hacimleri (dairesel vana aracılığı ile) ve ağırlıkları (tartım helezonu aracılığı ile) hesaplanır ve daha sonra bir helezon ya da basınçlı hava sistemi ile enjeksiyon noktasına taşınırlar.
Sıvı ilaveler
Sıvı katkı maddeleri, enjeksion noktasına aktarımını sağlayan (eğer ısıtılma gereksinimleri var ise) ısıtıcı sistemi ile donatılmış tanklarda depolanırlar. Daha sonra volümetrik ve ya kütle akımölçer aracılığı ile ölçülüp bitüm hattına ya da doğrudan miksere pompalanırlar.
Köpük ve kiti
Bitüm, miksere gitmeden önce, az miktarda su ile temas ettirilir ve böylece yapısı değişerek köpük halini alır. Böylece, bitüm ilk hacminin 20 katına kadar genişleyebilir ve bu yapısının en kayda değer özelliği agregaları normalin oldukça altında bir sıcaklıkta kaplayabiliyor oluşudur.
Spesifik olarak, köpük kiti bir su tartım ve (basınçlı) enjeksiyon sisteminden, mikserin yanında konumlanmış bitüm hattına monteli bir köpük üreticisinden ve – plent yönetim yazılımına dahil ya da ayrı olabilen – bir süreç yönetim sisteminden oluşmaktadır.
Köpük bitümün tamamen kontrol edilebilir bir teknik haline gelmesinin yanı sıra, Solufoam su tepkimesi ölçümleri için gerekli kesinliği sağlaması ve enjeksiyon başlıklarının tamamen temiz tutulabilmesi gibi özellikleri ile üstün bir teknolojinin ürünüdür.